środa, 6 lipca 2011

Tort "Zamek Księżniczki"

Składniki
Biszkopt jasny (2 szt):
-7 jajek
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
-7 jajek
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru
-3 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
-1 litr śmietanki 36%
-3 łyżki żelatyny
-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
-słoik dżemu jagodowego
-3 puszki brzoskwiń
-rurki waflowe do lodów
-2 opakowania kremu do tortów o smaku śmietankowych
-literki czekoladowe
-różowy i żółty barwnik spożywczy
-różowe wiórka kokosowe
-herbatniki
Wykonanie:
Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Drugi biszkopt jasny pieczemy w ten sam sposób.
Biszkopt ciemny: pieczemy w ten sam sposób, co biszkopt jasny, tylko na końcu dodatkowo dodajemy kakao.
Po upieczeniu i wystudzeniu jeden biszkopt jasny i biszkopt ciemny przekrawamy wzdłuż na pół. pozostały biszkopt jasny przekrawamy w poprzek na pół. Jedną część przekrawamy wzdłuż na pół, a drugą jeszcze raz w poprzek.
Masa śmietanowa: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier, a na samym końcu rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatynę.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w cienkie półplasterki. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Biszkopty nasączamy ponczem.
Przekładanie tortu:
część biszkoptu ciemnego-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny-dżem z jagód-warstwa ubitej śmietany-biszkopt ciemny-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny.
Następnie na środek przełożonych biszkoptów układamy biszkopt jasny przecięty w poprzek na pół. Przekładamy go bitą śmietaną, dżemem z jagód oraz brzoskwiniami. Następnie na wierzch układamy pozostałą, najmniejszą część biszkoptu. Przekładamy tak, jak pozostałe.
Krem do tortu przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwiamy barwnikiem żółtym, a pozostały krem na różowo. Tort dekorujemy wg gustu. Na sam koniec rurki waflowe smarujemy masą i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ustawiamy na torcie tworząc zamek. Z herbatników robimy okna i drzwi.
Każdy może oczywiście udekorować wg swego gustu i pomysłu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz