piątek, 22 lipca 2011

Sernik dwukolorowy

Składniki:
-1 szklanka mąki
-10 dag masła
-3/4 szklanki cukru
-4 jajka
-1 kg mielonego twarogu
-1 szklanka śmietany
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1 opakowanie budyniu śmietankowego
-1 opakowanie budyniu czekoladowego
Wykonanie:
Z mąki, masła, jednego jajka oraz połowy cukru zagniatamy ciasto. Następnie ciastem wylepiamy dno blaszki. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 180*C.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg ucieramy z resztą cukru, 3-ma żółtkami, śmietaną oraz ubitą pianą z białek. Ser dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy budyń czekoladowy oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Do drugiej części sera dodajemy budyń śmietankowy.
Obie masy wykładamy na przemian na podpieczonym spodzie. Można przemieszać widelcem. Całość pieczemy godzinę w 170*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz