czwartek, 21 lipca 2011

Ciasto serowe

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3/4 mąki pszennej
-100 g gorzkiej czekolady
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 łyżek mleka
Masa serowa:
-1 kg twarogu
-5 jajek
-1 tabliczka białej czekolady
-3 łyżki żelatyny
-300 ml śmietany 36%
-3 łyżki cukru
Dodatkowo:
-2 puszki brzoskwiń
-2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i łączymy ostrożnie z ubitymi białkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Ja użyłam blaszki o wymiarach 28x40 cm.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę również rozpuszczamy w 1/4 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem na parze. Ciągle ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę.
Ser miksujemy. Podczas miksowania sera, porcjami dodajemy masę czekoladową.
Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą serowo-czekoladową.
Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na półplasterki i układamy na masie serowej. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami i ponownie schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz