wtorek, 23 sierpnia 2011

Sałatka kaszubska

Bardzo smaczna, a zarazem łatwa w przygotowaniu sałatka na zimę.
Składniki:
-3 kg ogórków
-1 kg cebuli
-3 łyżki soli
Zalewa:
-1 szklanka octu
-1 szklanka oleju
-2 szklanki cukru
-1 duży (200g) koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plastry. Wszystko zasypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 3 godziny.
Następnie, po tym czasie wszystkie składniki zalewy zagotować. Ogórki oraz cebulę osączyć i wrzucić do gotującej się zalewy. Całość gotować 6 minut i gorące wkładać do słoików. Słoiki dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz