sobota, 6 sierpnia 2011

Pyszny jabłecznik

Piekąc ten pyszny jabłecznik wzorowałam się na przepisie pochodzącym z miesięcznika "Babeczka" nr 07/227/2011. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
Ciasto:
-7 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-2 kg jabłek
-2 łyżki masła
-4 łyżki cukru
-1 op cukru waniliowego
-2 op galaretki brzoskwiniowej
Masa śmietanowa:
-1 op Śnieżki
-1 op galaretki agrestowej
-200 ml mleka
Dodatkowo:
-100 g wiórek kokosowych
-100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Gdy powstanie gęsta masa, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa: z obranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w kostkę. Do dużego rondla wlewamy odrobinę wody, dodajemy jabłka i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy masło, cukier oraz cukier waniliowy. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do jabłek i całość prażymy 10-15 minut. Uprażone jabłka odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wykładamy ją na spód ciasta, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim ciastem.
Następnie galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Nie przerywając ubijania wlewamy do niej cienkim strumieniem tężejącą galaretkę i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie wykładamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą. Całość schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz