poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Ciasto Milki Way

Przepis pochodzi z gazetki "Babeczka" nr 07/227/2011. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
Ciasto:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1 kostka masła
-3/4 szklanki cukru
-2 opakowania cukru waniliowego
-2 szklanki mleka w proszku
-3/4 szklanki mleka
-6 batonów milki way
Polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-4 łyżki mleka
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, miksujemy. Gdy masa jajeczna będzie już puszysta dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na dużą blachę, pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół.
Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gorącego mleka powoli wsypujemy mleko w proszku i ucieramy mikserem tak, aby powstała gładka masa. Krem odstawiamy do przestudzenia. Następnie masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami mleczny krem. Batoniki milki way kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy łyżką. Jedną cześć biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce wyłożonej folią, wykładamy mleczny krem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu polewamy polewą i posypujemy kolorową posypką.
Wykonanie polewy: do małego garnka wlewamy mleko i dodajemy połamaną gorzką czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu, gdy czekolada się całkowicie rozpuści.
Ciasto schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz