środa, 5 października 2011

Ciasto brzoskwiniowe z konfiturą

Składniki:
-1 margaryna
-2 szklanki mąki
-5 jajek
-1/4 szklanka cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 puszki brzoskwiń
-konfitura wiśniowa do dekoracji
-cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w małym garnku, odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie do piany dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, łączymy z mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Ciągle miksując masę jajeczną dodajemy wymieszane wraz z proszkiem mąki oraz rozpuszczoną margaryną. Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do formy. Na ciasto układamy połówki osączonych brzoskwiń. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i w środek każdej brzoskwini wkładamy porcję dżemu wiśniowego.
Użyłam formy o wymiarach 22x27 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz