niedziela, 16 października 2011

Babka migdałowa z rodzynkami

Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-5 jajek
-200 g margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka kropel aromatu migdałowego
-150 g rodzynków
Wykonanie: 
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypujemy do utartej masy jajecznej. Następnie do utartego ciasta dodajemy pianę z białek, rodzynki oraz zapach migdałowy, dokładnie całość mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę i pieczemy około godziny w temp. 170*C.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz