czwartek, 6 października 2011

Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki:
Ciasto kruche:
-3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-1 kostka margaryny
-3 żółtka
-1 jajko
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-2 kg jabłek antonówek
-1 szklanka cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy. Następnie 1/4 część ciasta odkładamy do zamrażalnika, a resztę ciasta wkładamy do chłodziarki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Na sam spód blaszki ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z chłodziarki. Na starte ciasto wykładamy masę jabłkową, na masę jabłkową ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz