czwartek, 28 lipca 2011

Ciasto Słonecznik

Biszkopt:
-5 jajek 
-3/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 
-2 łyżki kakao 
Masa:
-30 dag słonecznika łuskanego
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
-1,5 kostki margaryny
-1/4 szklanka cukru
-1/2 szklanki mleka
-1 paczka herbatników

-1 tabliczka czekolady gorzkiej 
-1/2 szklanki śmietany 30%
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180°C.
Masa: mleko gotujemy w puszce przez 3 godziny, studzimy. Słonecznik wykładamy na patelnię, dodajemy mleko, cukier oraz pół kostki KASI i prażymy. Następnie, po uprażeniu masę wykładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy, aż się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu masę kruszymy wałkiem do ciasta.
Wystudzone mleko skondensowane ucieramy z pozostałą kostką KASI. Do masy dodajemy 3/4 słonecznika i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Na masie układamy herbatniki. Czekoladę gorzką wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy polewą herbatniki i posypujemy pozostałym słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz