Biszkopt:
-5 jajek
-3/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
Masa:
-30 dag słonecznika łuskanego
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
-1,5 kostki margaryny
-1/4 szklanka cukru
-1/2 szklanki mleka
-1 paczka herbatników
-1 tabliczka czekolady gorzkiej
-1/2 szklanki śmietany 30%
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180°C.
Masa: mleko gotujemy w puszce przez 3 godziny, studzimy. Słonecznik wykładamy na patelnię, dodajemy mleko, cukier oraz pół kostki KASI i prażymy. Następnie, po uprażeniu masę wykładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy, aż się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu masę kruszymy wałkiem do ciasta.
Wystudzone mleko skondensowane ucieramy z pozostałą kostką KASI. Do masy dodajemy 3/4 słonecznika i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Na masie układamy herbatniki. Czekoladę gorzką wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy polewą herbatniki i posypujemy pozostałym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz