czwartek, 28 lipca 2011

Tort owocowy

Składniki:
Ciasto:
-7 jajek
-1/2 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1 l śmietany 36%
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
-6 łyżek soku pomarańczowego
-1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego
Dodatkowo:
-wiórki kokosowe
-owoce do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, nadal chwilę miksujemy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia, całość dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 3 części.
Schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Spodnią część biszkoptu skrapiamy sokiem pomarańczowym, smarujemy połową dżemu pomarańczowego oraz warstwą śmietany. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, smarujemy resztą dżemu i kolejną warstwą śmietany. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą śmietaną. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, natomiast wierzch dekorujemy rozetkami śmietany oraz ozdabiamy owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz