czwartek, 24 listopada 2011

Gołąbki z mięsem mielonym i z ryżem

Składniki


-1 duża główka kapusty białej
-1 kg mięsa mielonego wieprzowego
-1/2 kg ryżu
-2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
-sól
-pieprz
-kostka rosołowa
-1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu wegeta
-1 mały słoik koncentratu pomidorowego
-2 łyżki mąki
-3 łyżki śmietany

Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku . Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki
się ze sobą połączyły. Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon. Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.

2 komentarze: